Har du frågor som du känner att du inte får svar på?

Vi vet att elsäkerhet och elbesiktningar kan väcka många frågor – stora som små.
Om du inte hittar svaret här eller undrar över något specifikt kring din elanläggning, är du alltid välkommen att höra av dig.

Kontakta oss via info@elsakerhetsbyran.se eller använd vårt kontakt formulär så återkommer vi så snart vi kan.

Vanliga frågor och svar

Vad är en elbesiktning?

En elbesiktning är en kontroll av elanläggningen i en bostad eller fastighet. En elbesiktning som vi gör är inte endast en okulär elbesiktning utan den innefattar även mätningar. Den omfattar bland annat elcentral, uttag, strömbrytare, skyddsanordningar och gruppledningar. Syftet är att upptäcka fel, åldrade installationer eller brister som kan innebära risk för elolyckor eller elbränder. En elbesiktning ska inte förväxlas med en husbesiktning

Hur ofta bör man göra en elbesiktning? 

Det beror på anläggningens ålder, skick och hur den används. För bostäder rekommenderas en elbesiktning ungefär var 10:e år, eller vid ägarbyte, renovering eller om elproblem uppstår. I BRF:er och verksamhetslokaler kan tätare kontroller krävas – ofta vart 3–5:e år beroende på miljö och risknivå.

Ingår elbesiktning vanligtvis vid köp av bostad?

Nej – en elbesiktning ingår inte automatiskt i den vanliga överlåtelsebesiktningen vid köp av hus eller bostadsrätt.

En traditionell husbesiktning fokuserar främst på byggtekniska delar som grund, tak, fukt, ventilation och konstruktion. Den som utför den är normalt inte elektriker, och den fasta elanläggningen kontrolleras därför endast mycket översiktligt – om alls.

Om du vill få en tydlig bild av elanläggningens skick, säkerhetsrisker eller behov av framtida åtgärder rekommenderas att komplettera med en separat elbesiktning utförd av ett elinstallationsföretag med rätt kompetens eller el-besiktningsspecialist.

Vad kostar en elbesiktning?

Priset varierar beroende på om det gäller en bostad, lokal eller förening samt storlek och omfattning. 

Priser för elbesiktning av bostad finns noterade i formulärets alternativruta "Tjänst" under Elbesiktning. (Inklusive ROT-avdrag)

Vid elbesiktning av fastighetsel i bostadsrättsförening, samfällighetsförening, hyresrättsförening eller verksamhetslokal, kontakta oss gärna via bokningsförfrågan för en kostnadsfri offert. 

Kan man få ROT-avdrag för elbesiktning?

Ja, om besiktningen innebär kontroll med korrekt utförande av mätningar och dokumentation av fasta installationer i en privatbostad, kan ROT-avdrag medges.
För fakturor från 12:e maj 2025 gäller en tillfällig höjning av ROT till 50 % av arbetskostnaden.
Läs mer på Skatteverket - ROT

(Elbesiktningar utförd i april 2025 faktureras tidigast 12 maj)

Vad menas med isolationsmätning?

Det är en mätning av hur väl kablarna är isolerade. Låga värden kan tyda på åldring, fukt eller skadade ledare – vilket ökar risken för kortslutning och brand.

Vad är kontinuitetsprovning?

Det är en kontroll av att skyddsjordar är korrekt kopplade och har elektrisk förbindelse hela vägen, vilket är avgörande för personsäkerheten.

Måste det finnas jordfelsbrytare i bostaden?

Vid nyinstallation eller ombyggnation krävs jordfelsbrytare enligt standard SS 436 40 00. Det är även rekommenderat att efterinstallera jordfelsbrytare i äldre anläggningar för att öka personsäkerheten.

Vad händer om ni hittar brister? 

Om vi upptäcker fel eller brister dokumenteras detta i besiktningsprotokollet. Vi informerar om vilka åtgärder som rekommenderas och om något bör åtgärdas omgående. Du tar själv därefter ett beslut om när det ska åtgärdas och val av elektriker som du vill ska åtgärda felen. Elektrikern som du anlitar kan sen följa protokollet för åtgärder och dokumentera därefter.

Vad händer om jag inte åtgärdar bristerna?

Du kan utsätta dig själv och andra för risk, och det kan påverka försäkringsskyddet vid elrelaterade skador. En del brister kan vara akuta, andra mer förebyggande.

Kan en elbesiktning vara icke godkänd?

En elbesiktning är i sig inte ett prov eller en certifiering som blir "godkänd" eller "underkänd", utan en dokumenterad kontroll av elanläggningens skick och säkerhet. Däremot kan resultatet av besiktningen visa på brister som innebär att elanläggningen inte uppfyller gällande säkerhetskrav enligt t.ex. Elsäkerhetsverkets föreskrifter eller Elinstallationsreglerna (SS 436 40 00).

Om sådana brister upptäcks dokumenteras de tydligt i protokollet, ofta under rubriker som:

  • Rekommenderade åtgärder

  • Omedelbara åtgärdskrav

I vissa fall kan grupper i elcentralen stängas av direkt vid akuta fel, eller så kan anläggningen betraktas som otjänlig ur säkerhetssynpunkt tills bristerna åtgärdats.

Det är alltså inte själva "besiktningen" som blir godkänd eller ej, utan anläggningens status som bedöms – och i vissa sammanhang (t.ex. BRF eller försäkringsärenden) kan ett besiktningsprotokoll med allvarliga anmärkningar innebära att anläggningen bedöms som icke säker eller ej godtagbar.

Måste jag dra om all el om huset är gammalt?

Inte nödvändigtvis. Det beror på skick och besiktningsresultat. Ibland räcker det med delåtgärder som jordfelsbrytare eller åtgärd av enstaka grupper.

Vad omfattar inte en elbesiktning?

Vi gör inte ingrepp i befintlig installation. Elbesiktningen omfattar visuell kontroll och vissa mätprovningar, men inte felsökning av dolda kablar, vitvaror eller apparater. Gästhus eller extrabyggnader kan omfattas efter överenskommelse.

Måste ni stänga av strömmen vid besiktning?

Kortare frånkopplingar kan behövas vid isolationsmätning eller spänningskontroller. Vi informerar alltid innan, och påverkan är begränsad.

Vem får utföra en elbesiktning?

Elbesiktningar får utföras av elinstallationsföretag med rätt kompetens. Vi samarbetar med behöriga tekniker som följer Elsäkerhetsverkets föreskrifter och elinstallationsreglerna SS 436 40 00.

Kan besiktningsmannen åtgärda felen direkt?

Nej, besiktningen är en oberoende kontroll. Däremot kan hen vid önskemål hänvisa till behörig elektriker eller erbjuda offert på åtgärder.

Vad är skillnaden mellan elbesiktning och elrevisionsbesiktning?

En elbesiktning är en frivillig kontroll av elanläggningens skick för att intyga elsäkerhet. Elrevisionsbesiktning är ett mer formellt krav i vissa typer av verksamheter (industri, brandfarliga miljöer, m.m.) och utförs av certifierade besiktningsorgan.

Är en elbesiktning ett krav?

För privatpersoner finns inget lagkrav på regelbunden elbesiktning men som ägare är du enligt lag ansvarig för att din elanläggning är säker.
I försäkringsärenden kan försäkringsbolag kräva att man har underlag som visar att elanläggningen är säker enligt Elsäkerhetsverkets föreskrifter. Då kan ett elbesiktningsprotokoll från oss vara ett intyg i försäkringsfrågor.

I BRF:er och verksamheter finns tydligare krav på fortlöpande kontroll.

Vad innebär det att en elanläggning är bristfällig?

Det betyder att den inte uppfyller dagens säkerhetskrav eller innehåller fel som kan orsaka elolyckor, kortslutningar eller bränder. Vanliga brister är t.ex. skadade ledningar, felkopplingar eller saknad jordning.

Hur vet jag om min elanläggning är för gammal?

Om installationerna är äldre än 30 år och aldrig har kontrollerats kan det finnas förhöjd risk. Tecken kan vara ojordade uttag, porslinsäkringar, varma strömbrytare eller återkommande proppfel. 

Hur lång tid tar en elbesiktning?

För en normalstor villa tar besiktningen vanligtvis 1-3 timmar. Större fastigheter, BRF eller byggnader med flera elcentraler kan ta längre tid.

Behöver jag som fastighetsägare vara på plats?

Det är bra om du eller någon ansvarig finns på plats för att ge tillträde till elcentraler och svara på frågor. Om det inte är möjligt – informera oss i förväg.

Kan jag få en kopia av besiktningsprotokollet digitalt?

Ja, du får alltid protokollet skickat som PDF via e-post, och det går även att få utskriven kopia vid behov.

Är en elbesiktning samma sak som en OVK eller energideklaration?

Nej. OVK (obligatorisk ventilationskontroll) gäller ventilationssystem. Energideklaration bedömer byggnadens energianvändning. Elbesiktning fokuserar på elsäkerhet.

Görs besiktningen under spänning?

Vissa kontroller, som spänningsmätning och test av uttag, görs med anläggningen påslagen. Isolationsmätningar kräver dock att grupper tillfälligt bryts.

Hur vet jag att ni som besiktigar är behöriga?

Vi samarbetar med registrerade elinstallationsföretag som är anslutna till Elsäkerhetsverket. Samtliga tekniker har dokumenterad erfarenhet inom elbesiktning.

Vad säger Elsäkerhetsverket om elbesiktning?

De rekommenderar att elanläggningar kontrolleras fortlöpande av innehavaren. I BRF:er är det ett krav att ha dokumenterade rutiner för kontroll (ELSÄK-FS 2022:3).

Kan en elbesiktning hjälpa mig i kontakt med försäkringsbolag?

Ja. Ett besiktningsprotokoll kan fungera som bevis på att du som fastighetsägare tagit ansvar för elanläggningen och kan vara viktigt vid skador orsakade av elfel.

Kan ni besiktiga en bostad inför köp?

Ja, elbesiktning kan göras inför husköp för att komplettera besiktningsmannens byggtekniska kontroll. Vi kontrollerar elens säkerhetsmässiga status.

Får man rabatt om flera hushåll bokar samtidigt?

I vissa fall erbjuder vi områdesrabatt vid bokningar i samma område eller flerfamiljshus. Kontakta oss för offert vid gruppbokning.

Är det skillnad på elbesiktning i villa och BRF?

Ja. I en BRF besiktigas normalt gemensamma utrymmen, elcentraler och installationer som föreningen ansvarar för. I villa är det hela fastigheten inklusive huvudcentral.

Kan ni hjälpa till med dokumentation till BRF eller verksamhet?

Ja, vi erbjuder stöd för att upprätta rutiner enligt ELSÄK-FS 2022:3 och dokumentation som kan användas i egenkontrollprogram eller vid tillsyn.