Elsäkerhet
Ansvaret för elanläggningen
Oavsett om du är privatperson och bostadsägare, företagsägare eller fastighetsägare, är du som innehavare av en elanläggning ansvarig för att den är säker och inte orsakar skador på människor eller egendom. Detta ansvar innebär att du fortlöpande ska kontrollera och underhålla både elanläggningen och den elektriska utrustning som är ansluten till den.
- Vad är en elanläggning?
En elanläggning är det fasta elsystemet i en bostad, byggnad eller lokal – alltså ledningar, elcentral, eluttag, strömbrytare och annan fast elinstallation. Den fördelar och skyddar elen som används i bostaden eller verksamheten.
- Vad gör en elanläggning säker?
Lagstiftningen säger att det är du som innehavare av en elanläggning som ansvarar för att den är säker och inte kan orsaka skador på människor och egendom. Du är också ansvarig för att anläggningen fungerar väl med sin omgivning och inte orsakar störningar. Men vad är det egentligen som gör en elanläggning säker och störningsfri?
Lite förenklat kan man säga att det finns tre grundläggande saker som gör en elanläggning säker och fri från störningar:
- Att anläggningen är byggd enligt gällande regler och av personer med rätt kompetens.
- Att anläggningen används på det sätt som den är byggd för och anpassad till.
- Att anläggningen fortlöpande kontrolleras och underhålls så att den förblir säker över tid.
Läs mer: www.elsakerhetsverket.se
Elbesiktning
En elbesiktning innebär en grundlig genomgång av en elanläggning för att identifiera eventuella brister som kan utgöra risker för elolyckor eller elbränder. Om fastigheten är äldre ska du vara extra uppmärksam. Även om uttag och strömbrytare ser hela ut är det ingen garanti för att elledningarna eller kopplingarna i väggen är det. En elbesiktning ingår normalt inte i de besiktningar som brukar genomföras i samband med att man köper en bostad.
- Information om utredning och rekommendationer:
Regeringen gav Elsäkerhetsverket i december 2021 i uppdrag att utreda behovet av krav på besiktningar av elinstallationer i bostäder. Syftet med uppdraget var att på sikt höja elsäkerheten i svenska bostäder.
Varje år sker allvarliga elolyckor och elbränder i bostäder på grund av brister i elinstallationer och elprodukter, i vissa fall med dödlig utgång. I Elsäkerhetsverets tidigare rapport, Elsäkerhet i bostäder 2019, framgår att räddningstjänsten varje år rycker ut till omkring 1800 bränder som orsakats av direkta elfel eller felaktig användning av el. I Elolycksfallsrapport 2018 kan man läsa att cirka 280 barn årligen drabbas av så pass allvarliga elolyckor i bostäder, att de behöver uppsöka sjukvård.
En annan viktig bakgrundsfaktor till utredningen är de kostnader som kan relateras till elbränder i bostäder. Enligt statistik från Svensk Försäkring uppgick försäkringsbranschens kostnader på grund av elbränder till drygt 320 miljoner kronor år 2020. Orsakerna till elbränderna kan oftast kopplas till åldern på bostadens elanläggning, belastningen av elanläggningens olika delar och utförandet av elanläggningen.
Under 2022 har en utredning genomförts där man har sett över behovet av krav om besiktningar av elinstallationer i bostäder.
Även om det inte genomfördes ett lagstadgat krav på regelbundna elbesiktningar i bostäder, rekommenderar Elsäkerhetsverket att elbesiktningar utförs för att säkerställa elsäkerheten och förebygga potentiella risker. Regeringen har istället lämnat ansvaret på elanläggningsägaren.
I Elsäkerhetsverkets föreskrifter och allmänna råd om innehavarens kontroll av starkströmsanläggningar och elektriska utrustningar kan ni läsa bestämmelser om den kontroll och de åtgärder som innehavaren av en starkströmsanläggning ska utföra i syfte att anläggningen ska ge betryggande säkerhet mot personskada och sakskada på grund av el. - ELSÄK-FS 2022:3 (PDF).
Genom att följa rekommendationer och vidta nödvändiga åtgärder bidrar du till en tryggare och säkrare elsäkerhetsmiljö.
Kontrollera din elanläggning och dina elprodukter
Det är även viktigt att själv regelbundet kontrollera att elanläggningen och den elektriska utrustningen är i gott skick för att förebygga olyckor. En rekommendation är att gå igenom hela elanläggningen minst en gång per år. Ju äldre anläggningen är, desto oftare bör den kontrolleras.
För att upprätthålla elsäkerheten bör du regelbundet:
Inspektera elprodukter: Kontrollera att kablar och stickproppar är fria från sprickor eller andra skador.
Övervaka elanläggningen: Se till att vägguttag, strömbrytare och elcentraler är i gott skick och fungerar som de ska.
Använda elprodukter korrekt: Följ alltid tillverkarens anvisningar och använd produkter enligt deras avsedda syfte.
Anlita professionell hjälp vid behov: För elarbeten som du inte själv får eller kan utföra, anlita ett registrerat elinstallationsföretag.
Vad du själv får göra med el
El är farligt, och felaktig hantering kan leda till allvarliga olyckor. Som privatperson får du utföra vissa enklare elarbeten själv, förutsatt att du har tillräcklig kunskap. Dessa inkluderar:
- Byta trasig proppsäkring och återställa utlöst automatsäkring
- Byta glödlampor
- Byta lamphållare
- Montera skarvsladdar
- Montera sladdströmbrytare och stickproppar
- Reparera och byta ut delar i trasiga skarvsladdar och apparatsladdar
- Byta befintlig strömbrytare och vägguttag för högst 16 A som är placerade i en egen kapsling eller dosa
För mer avancerade arbeten, såsom installationer i fasta elanläggningen, ska du alltid anlita ett registrerat elinstallationsföretag.
Observera: Arbeten som innebär förändringar i fasta installationer, installation av golvvärme eller förläggning av kabel i mark ska alltid utföras av ett registrerat elinstallationsföretag.
Installera och underhåll jordfelsbrytare
En jordfelsbrytare är en viktig säkerhetsanordning som snabbt bryter strömmen vid fel och minskar risken för elolyckor. Om man inte redan har en jordfelsbrytare bör man låta ett elinstallationsföretag installera en. I badrum, kök och utomhus uttag är det dock lagkrav på jordfelsbrytare. Glöm inte att testa den minst två gånger per år för att säkerställa att den fungerar korrekt.
Egenkontrollprogram för elinstallationsföretag
Alla elinstallationsföretag måste ha ett egenkontrollprogram. Detta program består av rutiner som säkerställer att elinstallationsarbete utförs av personer med rätt kompetens, på rätt sätt och att arbetet kontrolleras tillräckligt. Hur omfattande programmet ska vara beror på företagets storlek och vilken typ av arbete som utförs.
Auktorisation för elinstallatörer
Elinstallatör är ett reglerat yrke i Sverige, och det krävs en auktorisation för att få utöva det. Det finns olika typer av auktorisationer beroende på vilka elinstallationsarbeten som ska utföras. För att få en auktorisation ställs krav på både utbildning och praktisk erfarenhet.
Anmälan av elolyckor
Om en elolycka inträffar är det viktigt att den anmäls. Anmälan blir en allmän handling och bidrar till att förbättra elsäkerheten genom att myndigheterna får information om olyckor och kan vidta åtgärder för att förhindra liknande händelser i framtiden. www.elsakerhetsverket.se